BELANGRIJK!! Spelregelwijziging vanaf dit seizoen!

Wees gerust, we gaan niet met een andere bal spelen of op een groter veld. Echter zullen er dit jaar wel een paar dingen veranderen in het basketball. Wij zetten de regelwijzigingen voor je op een rijtje:

  • Na een technische fout zal hetzelfde team dat balbezit had voor de technische fout, balbezit krijgen. Voorheen was de straf voor een technische fout één vrije worp en balbezit voor het andere team, nu dus alleen nog de vrije worp.
  • Bij een time-out in de laatste twee minuten van de wedstrijd én in iedere verlenging heeft de coach van het aanvallende team nu de keuze om de bal uit te krijgen op de aanvalshelft of de verdedigingshelft. Wanneer de keuze wordt gemaakt voor de aanvalshelft, zal de schotklok op 14 seconden (of minder, wanneer de klok lager stond) komen te zijn. Bij keuze voor de verdedigingshelft zal dit de gewone 24 seconden zijn. 
  • Na een onsportieve of diskwalificerende fout zal de bal uit worden gegeven op de aanvalshelft met 14 seconden op de schotklok. 
  • Bij een inworp in de laatste twee minuten van het vierde kwart én in iedere verlenging zal de scheidsrechter een signaal geven aan de verdediger van de speler die de bal inneemt dat hij/zij met geen enkel lichaamsdeel over de lijn mag komen. Wanneer dit toch gebeurd, wordt dit bestraft met een technische fout.
  • Bij een aanvallende fout of een overtreding (bijvoorbeeld lopen), krijgt de nieuwe aanvallende ploeg bij balinname op hun aanvalshelft geen 24 seconden op de schotklok, maar 14 seconden.

Een uitgebreidere uitleg van de nieuwe regels is terug te vinden op https://basketballleague.nl/nieuws/4194. Het is altijd mogelijk voor ons een opfriscursus betreft de spelregels te organiseren. Daarnaast is het voor leden ook mogelijk deel te nemen aan een scheidsrechterscursus. Mocht hier belangstelling voor zijn of heb je een vraag over de (nieuwe) regels, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..