Basketballen in coronatijd en het Hosterdpark Court

Sinds begin maart organiseert basketbalvereniging Challenge weer trainingen op het basketbalveld in het Hosterdpark, onder ingewijden wordt dit veld ook wel het Hosterdpark Court genoemd. We doen dit noodgedwongen, omdat het op dit moment voor geen enkele vereniging is toegestaan om binnen te trainen.

Sinds maart vorig jaar zijn we gebonden aan de coronamaatregelen van het kabinet, iets wat het sporten helaas bemoeilijkt. Het is bijna een jaar gelegen dat deze maatregelen ervoor zorgden dat we de trainingen en wedstrijden voor langere tijd stil moesten leggen. Uiteindelijk kregen we in mei groen licht om de trainingen weer op te pakken. Lastig, omdat het binnenseizoen normaal gesproken eind mei stopt en de sporthal aangaf dat seizoen niet meer open te gaan. Met een klein kernteam hebben we ons over dit vraagstuk gebogen én kwamen we al vrij snel tot de conclusie dat we moesten proberen om buitentrainingen te gaan organiseren. De aangewezen locatie hiervoor was in het basketbalveld in het Hosterdpark. In de gemeente Beuningen was dit, en is dit nog steeds, het enige meest volwaardige basketbalveldje. Het met betontegels bestraatte veld is ongeveer 24 meter lang, 14 meter breed en beschikt over twee baskets, waarvan de ringen op ongeveer 3,05 meter hangen en niet verstelbaar zijn. We hebben ons op dat moment volledig gefocust op de jeugd, omdat de toen geldende maatregelen het enkel toelieten dat kinderen tot en met 12 jaar in teamverband mochten sporten. In samenspraak met de gemeente hebben we via een subsidie twee buitenbaskets aan kunnen schaffen, die tot een hoogte van 2,55 meter gesteld konden worden, voor de jeugd veel beter dan de hoge baskets in het park. Het was toen al wel duidelijk dat deze baskets een tijdelijke oplossing waren.

De besmettingen namen gedurende de zomer af en alles leek erop te wijzen dat seizoen 2020/2021 weer ‘normaal’ zou kunnen verlopen. Trainingen werden voor iedereen opgestart en ook was er ruimte voor de competities. Vrij snel werd dit in oktober deels teruggedraaid, alle competities werden gestaakt, om reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Er kwam een verbod op trainen in teamverband voor personen vanaf 18 jaar, alleen de jeugd mocht door, tot er ook voor hen in december een verbod op binnensporten kwam.

Als basketbalvereniging willen we al onze leden de mogelijkheid geven om de basketbalsport op een verantwoorde manier te beoefenen. Een groot deel van de vereniging mist nu al geruime tijd de beweging en gezelligheid van de basketbalsport en onze vereniging.

Sinds enige tijd zijn er versoepelingen in de maatregelen aangebracht, het is toegestaan voor personen tot 27 jaar om in de buitenlucht (in teamverband!) te sporten. Sinds begin maart traint de jeugd weer, tot en met de Pasen wekelijks op de zaterdag in het Hosterdpark. Na de Pasen verhuizen twee van de drie teams terug naar de donderdagavond, het moment waarop normaal gesproken ook in de Tinnegieter wordt getraind. Vooralsnog hebben we de keuze gemaakt om ons, vooral op de jeugd te focussen. Het hebben van jeugd legt een goed fundament voor de verenging en is cruciaal voor het voortbestaan ervan. Het initiatief bij de senioren voor het oppakken van trainingen hebben we bij de trainers en de teams zelf neergelegd. Zodra het voor iedereen weer toegestaan is om in teamverband te basketballen, willen we hier graag in faciliteren.

Maar goed, voorlopig zullen we het met de huidige coronamaatregelen moeten doen en van tijd-tot-tijd bekijken wat er mogelijk is. Het is wel duidelijk, dat de komende tijd alle basketbaltrainingen en andere activiteiten van onze vereniging in de buitenlucht op het veld in het Hosterdpark plaats zullen vinden. We zijn natuurlijk hartstikke blij met dit veld, maar zien nog wel voldoende verbetermogelijkheden. Denk hierbij aan het herstellen/egaliseren van de ondergrond, het plaatsen van in hoogte verstelbare baskets en afschermen van het veld (hekjes die voorkomen dat de bal niet in de sloot rolt). Willen we, wanneer dit weer toegestaan is, met de hele vereniging op dit veld op een veilige manier kunnen basketballen, dan zijn de verbeteringen wel écht nodig. De rol die wij als basketbalvereniging hierin hebben is het aankaarten van dit thema bij de eigenaar (de gemeente Beuningen) van het veld en actief meedenken in de (on)mogelijkheden. Sinds een paar weken voeren we gesprekken met de gemeente om het veld te verbeteren.

We gaan jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het basketbalveld in het Hosterdpark.

Heb je ideeën over basketbal in coronatijd, heb je een vraag over het basketbalveld in het Hosterdpark of wil je gewoon graag contact met de vereniging? Schroom niet, en mail ons.

Chiel van Haaren

Bestuur basketbalvereniging Challenge  

Inschrijven voor proeftrainingen via Sjors Sportief

Ook dit jaar is het weer mogelijk voor basisschoolleerlingen uit de gemeente Beuningen om op een laagdrempelige manier via Sjors Sportief kennis te maken met de verschillende sporten die de gemeente Beuningen te bieden heeft. Dit kan sinds 1 maart.

Voor ons was het even zoeken. Door corona mogen we voorlopig nog niet in de sporthal trainen en de vroege zonsondergang staat het tot het weekend van 27 en 28 maart nog niet toe dat we in de avond buiten kunnen trainen. Een oplossing was gelukkig al snel gevonden, sinds 6 maart trainen de U10 en U12 bij mooi weer op de zaterdagochtend van 10:00 uur tot 11:00 (U10) uur en van 11:00 uur tot 12:00 (U12) uur. 

Met ingang van vandaag (zaterdag 20 maart) is ook de U8 gestart in het Hosterdpark, op de zaterdagochtenden van 9:00 uur tot 10:00 uur. Daarmee is het aanbod van onze basketbalvereniging Challenge voor Sjors Sportief compleet en bieden we trainingen aan voor leerlingen van groep 3 tot en met groep 8!

Wil je graag een keer een proeftraining volgen? Schrijf je dan in via Sjors Sportief: https://www.sjorssportief.nl/activiteiten?gemeente%5B0%5D=14.

Ontwerp nieuwe tenue

We hebben het een tijdje geleden al aangekondigd. Aankomend seizoen spelen we het liefst in een nieuw tenue en we hebben jullie gevraagd om ontwerpen in te sturen. Uiteindelijk is er via de officiële weg één ontwerp binnengekomen. Binnen het bestuur waren we allemaal enthousiast over dit ontwerp, maar behoefde het nog wel enige aanpassingen. Een eerste ontwerp hebben we ontvangen van de mogelijk nieuwe kledingleverancier en we zijn erg benieuwd naar jullie mening. 

Bij dit bericht is een afbeelding van het shirt toegevoegd, stuur jouw mening naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Afsluiting seizoen 2019-2020 Heren recreanten

Afsluiting Seizoen 2019-2020 Heren recreanten Challenge Beuningen

Ondanks het rare en vrij abrupte einde van dit Seizoen, hebben de heren recreanten van Challenge op vrijdag 26 juni toch weer op traditionele wijze het Seizoen afgesloten. 

Dit uiteraard met een hapje, muziekje en een drankje!

Nadat Sylvester, Stan en Arjan de plas van de groene heuvels nog even over waren gezwommen, konden we eindelijk met de BBQ beginnen. Dit jaar verzorgd door Paul & Jacqueline van Paviljoen het Buitenhuis in Ewijk. 

Het was erg goed en lekker. 

Natuurlijk ook nog even wat statistieken van het afgelopen Seizoen:

 • 26 trainingen in de Tinnegieter (laatste training 10 maart)
 • 2 teamuitjes (Oriental Plaza & Buitenhuis)
 • 28 x meetrainen door Jeugd ;Nico (3x), Emre (6x) en Stijn die maar liefst 19x meetrainde. Top Stijn!
 • Gemiddelde opkomst van 12,85 mensen per training. 
 • Slechtste opkomst in november en de beste in februari
 • Na dit Seizoen hebben we afscheid genomen van Danny, Joey en Arjan. 
 • Dit jaar ook weer wat nieuwe instromers; Luuc,Eric en Michel

Dit betekent niet, dat de technische staf sinds 10 maart heeft stil gezeten. 

Al heel snel volgden er virtuele bar talks en buitentrainingen op de ‘playground ‘ in Druten. Dit samen met de recreanten van BC Leeuwen. Voorlopig gaan we hier de komende maandagvonden nog gewoon mee door.

Dit jaar geen Quiz.  Twan wint toch altijd! 

De commissie had dit jaar een TOP2000 muziek bingo op het programma staan.

Om tussendoor toch even wat competitiefs te doen en iedereen een kans te geven, ook eens iets te winnen!

Dit konden we uiteraard prima aan Jan overlaten, die de sfeer er goed inbracht. Er werd zelfs uit volle borst meegezongen (al was het hier en daar niet altijd even zuiver!)

Er waren 3 prijzen te verdelen. De 3e en 2e prijs gingen allebei naar Stan. Hij blijkt echter regelmatig te bingoën.

Hij won een echt Michael Jordan kaartspel (collectors item) en een wekkerradio in de vorm van een basketbal.

Misschien komt ie komend Seizoen nu wel op tijd!

En de 1e prijs ging naar Twan. Hij mag nog wat lekkers bij Gall & Gall gaan uitzoeken.

Na de Quiz gingen we over tot het officiële gedeelte. 

Vanwege budgettaire redenen en teveel kandidaten, dit jaar geen bokaal voor ‘natte krant van het jaar’

Uiteraard wel een bokaal voor recreant van het jaar. Normaal gesproken komt de commissie minimaal 5 x bij elkaar

om een goede keus te maken. Dit jaar waren ze hier na 1 sessie al uit. 

Dit jaar ging ie naar Twan Braam. 

Twan doet nu een paar jaar mee en heeft ieder Seizoen een keurig gemiddelde opkomst van > 80% 

Wat heeft nog meer een rol gespeeld in deze keus:

 • Twan trouwde in september en iedereen van het team was uitgenodigd!
 • Aangezien het basketbalseizoen weer begon, Twan z’n huwelijksreis met 4 weken heeft ingekort.
 • Ondanks deze trouwbelofte, hij toch op dinsdag mag blijven trainen
 • Veruit beste opkomst bij de ‘Playground’ in Druten en tijdens de virtuele barsessies (bijnaam geen Dribbel maar TripleTWAN)
 • Ondanks pokerface, men zich niet moet vergissen in de ‘hardheid’ van Twan 
 • Maar hij begint af en toe al P’s toe te geven! Eerste was in februari
 • Nog steeds als eerste reageert op de APP groep (maakt niet uit op wat voor bericht en hoe vroeg/laat dit is)
 • Blijkbaar al een prijzenkast boven klaar heeft staan

Verder hadden we dit jaar nog wat kleine extra attenties voor:

Arjan, Een mooie gevulde EHBO koffer. Ja, als Arjan ergens aan meedoet, dan moet je die wel bij de hand hebben! Hij heeft de laatste jaren nogal wat pech/blessures gehad. Veel succes met de andere dingen, die je nu je tijd gaan opslokken. 

Willem, een afstandsbediening. Onlangs moest vrouwlief, z’n nieuwe high Tech auto komen ontgrendelen. 

Dit bleek echter ook op afstand te kunnen! Dus vandaar deze extra afstandsbediening!

Verder hopen we natuurlijk dat Roland & Ben bij ons blijven spelen

Roland wordt namelijk vader in september (tijdens het Rowwen Heze concert hebben we gehoord) 

En Ben, gaat om een betere conditie te krijgen (in een vriendenteam!) weer voetballen.

Een poging van de technische staff,  om het nieuwe ‘oefeningenboekje’ aan de spelersgroep terug te geven is volledig mislukt. We zijn nog steeds op zoek naar een boekje met oefeningen die iedereen snapt! 

We blijven zoeken!

Tot slot wensen we iedereen, die we niet meer zien bij de ‘playground’, een prettige vakantie, wees en blijf voorzichtig, en hopelijk zien we elkaar in september weer in de zaal.

Remo, Patrick & Jan

Basketbaltraining in Beuningse openlucht is hot!

Afgelopen donderdag heeft de eerste buiten training van de U12 plaatsgevonden. Door de versoepelde Corona-maatregelen is het sinds kort voor de club weer mogelijk om jeugdtrainingen en gratis proeflessen aan te bieden. Afgelopen week gingen mochten de spelers van de U12 voor het eerst sinds 19 maart weer met elkaar het basketbalveld op. De Training werd gegeven in het Hosterdpark, gelegen aan de Koningstraat.

De versoepeling biedt voor onze basketbalvereniging zowel een mooie kans als ook een uitdaging. De club beschikt niet over een eigen buitenaccommodatie. In goed overleg met de Gemeente Beuningen werd een geschikte locatie voor basketbaltrainingen in de openlucht gevonden. Het vorig jaar nieuw aangelegde basketbalveld aan het Hosterdpark bleek, na een paar keer met de bezem eroverheen te gaan, een schot in de roos.